Bellydance pentru femei insarcinate

Bellydance este unul dintre cele mai vechi dansuri pastrate si in zilele noastre, iar legatura lui in timp cu graviditatea si nasterea l-au facut sa devina cunoscut in Occident ca o forma unica de antrenament prenatal.

Bellydance

Bellydance

Miscarile blande si circulare ale bellydance-ului au fost mereu asociate cu miscarile pe care multe dintre femeile insarcinate le-au descoperit intuitiv ca fiind calmante pentru disconfortul sarcinii si chiar pentru durerile travaliului. Bellydance este in mod special o forma foarte potrivita pentru a face miscare pe perioada sarcinii pentru ca are un impact redus asupra incheieturilor, promoveaza o postura corecta a corpului si imbunatateste controlul si constientizarea asupra zonei abdominale, lucruri esentiale pe perioada sarcinii, a nasterii si a recuperarii dupa nastere.

Au trecut vremurile cand femeile insarcinate erau tratate ca si cum ar fi fost bolnave.

In prezent, femeile care au sarcini fara risc sunt incurajate sa iasa din casa, sa faca miscare pentru a se mentine in forma si sa se bucure de perioada sarcinii.

Bellydance pentru fitness

Contrar parerii unora, bellydance nu foloseste doar zona de mijloc a corpului, ci pune la lucru intregul corp. Rotirile gratioase si miscarile de solduri imbunatatesc activitatea inimii, miscarile de coborare si rulare usoara intaresc nu doar muschii picioarelor, ci si spatele inferior, in timp ce miscarile de shimmy cu umerii si ridicarile de piept tonifica musculatura bratelor, pieptului si spatelui superior.

In plus, un aspect foarte important pentru graviditate este faptul ca miscarile si posturile folosite in bellydance sunt extrem de eficiente pentru tonifierea zonei pelviene. Sarcina poate plasa o tensiune mare asupra acestei zone, insa cu ajutorul unor exercitii adecvate, multe femei reusesc sa evite disconfortul asociat cu sarcina (ca de exemplu incontinenta urinara).

Beneficiile bellydance-ului pentru sanatate pe perioada sarcinii si dupa

–  Creste mobilitatea si tonifiaza zona pelviana.
– Calmeaza durerile de spate asociate frecvent cu sarcina, prin incurajarea unei pozitii neutre a coloanei vertebrale si prin mentinerea tonusului musculaturii spatelui.
– Natura lipsita de riscuri a bellydance-ului inseamna ca acest tip de dans are un impact redus asupra incheieturilor, oferind in acelasi timp beneficii usoare sau medii pentru sistemul cardio vascular.
– Este un excelent exercitiu de pregatire pentru solicitarea fizica la care femeia este supusa in timpul travaliului si al nasterii.
– Ajuta la o revenire rapida la conditia fizica de dinainte de sarcina si la o greutate sanatoasa
– Tehnicile de bellydance includ exercitii de izolare musculara ce pot fi utile in timpul nasterii – femeia aflata in travaliu va avea o priza de constiinta mai buna asupra felului cum se simt muschii abdominali atunci cand sunt incordati sau relaxati.
– Miscarile de intensitate moderata s-au dovedit eficiente pentru cresterea eliberarii de endorfine beta care pot duce la o stare generala de bine.
– Pe langa beneficiile fizice importante ale acestui tip de exercitiu in timpul sarcinii, bellydance promoveaza de asemenea si o stare de bine si ii ofera viitoarei mame o activitate sociala placuta si un mod de a se bucura de corpul ei care trece prin schimbari majore.

Sarcina este o perioada de maxima bucurie de descoperire – doar imagineaza-ti fiorii pe care ii are o femeie atunci cand simte pentru prima oara miscarile copilului pe care il poarta. Pentru unele mamici, perioada sarcinii poate fi asociata cu disconfortul, anxietatea sau grijile referitoare la ceea ce va urma dupa ce se va naste copilul .

Asadar, este important ca o femeie insarcinata sa petreaca timp cu alte viitoare mame si sa isi acorde un timp de relaxare inainte de sosirea celui mic. Un curs de bellydance este perfect pentru acest lucru!

Bellydance

Bellydance

Beneficii emotionale si mentale ale belly dance-ului pe perioada sarcinii:

– Promoveaza exprimarea creativa si ofera o eliberare de stress.
– Ofera un sentiment de conexiune speciala cu copilul prin dans, miscare si ritm.
– Ajuta la focalizarea asupra zonei pelviene si la vizualizarea bebelusului.
– Incurajeaza o viziune pozitiva asupra corpului pentru ca femeile sa se bucure de schimbarile care se produc in corpul lor pe perioada sarcinii si dupa nastere.
– S-a dovedit ca dansul ajuta sa obtinerea unei stari generale de bine.
– Aspectul social al orelor de bellydance si conexiunea cu alte femei insarcinate pot ajuta la eliminarea anxietatii, in special la femeile aflate la prima sarcina.