Cateva recomandari pentru dansatoare orientale care se respecta si vor sa fie respectate.
Ceea ce urmeaza sa prezint mai jos a venit din nevoia de a sintetiza si ordona lucruri invatate din experienta, si chiar daca cea mai mare parte a dansatoarelor orientale stiu deja aceste lucruri caci sunt de bun simt, 😉 un mic reminder si un punct de reper la indemana poate ca ajuta.
Dansatoare profesionista sau amatoare, eveniment public, privat sau petrecere intre fete, spectacol remunerat ori ba – indiferent in ce context urmeaza sa dansezi, exista cateva cerinte esentiale si neoptionale atunci cand te prezinti in fata oamenilor la un eveniment cu pretentia de a fi respectata si apreciata pentru arta pe care o practici, cand aspiri sa inspiri oferind ceva de calitate. 🙂
Nu este despre nivelul de dans si complexitatea coregrafiei, acestea sunt importante desigur dar plec de la premisa ca daca ne asumam un eveniment (!!!) o facem stiind ca suntem responsabile de ceea ce urmeaza sa prezentam. Adica pregatite din punct de vedere tehnic. Este despre felul in care ne prezentam, cum tratam fiecare detaliu incepand de la alegerea muzicii, stabilirea detaliilor cu organizatorul, geanta in care transport costumul de dans si pana la felul in care ne machiem, coafam, preintampinam posibile probleme.
Stiu ca dansam deseori cu dorinta mai mult sau mai putin constientizata de a primi apreciere, incurajare, iubire, validare. Si este in regula, doar sa schimbam putin secventa si inainte de a cere sa ne punem problema a ceea ce oferim noi. O mica introspectie onesta inainte de reprezentatia in sine: ‘De ce imi doresc sa dansez?’, ‘Ce am eu de oferit?’, ‘Cum pot aduce mai multa frumusete si bucurie oamenilor prin dansul meu?’, ‘Cum ar trebui sa ma prezint pentru a fi o adevarata reprezentanta a acestei arte, sa o perpetuez onorabil, fiind la inaltime vs sa fiu un motiv de dezapreciere adus dansului oriental?’. Ok, nu este chiar scurta aceasta introspectie dar merita sa ne punem intrebarile si sa alegem calitatea, sa fim in varianta noastra cea mai buna.
Bun, odata stabilite acestea trecem la pregatiri. 🙂
Acesta este un subiect mai amplu dar in functie de context si public vom sti ce fel de muzica sa alegem, ce stil se potriveste, cat de lunga sa fie melodia. Ne putem consulta cu organizatorul in prealabil, sunt situatii cand va avea cerinte anume si este bine sa le stim. Publicul romanesc difera si apreciaza altceva decat arabii spre exemplu. Daca sunt turci sau sirieni ar fi extrem de util sa stim aceasta. In cazul in care urmeaza sa dansez cu o trupa, m-as interesa din timp care este dispunerea spatiului de dans fata de public, pe unde se poate intra in spatiul de dans, ce distante sunt. Gresie, parchet sau mocheta?
Antrenamentul
Avem muzica, putem sa incepem repetitiile. Stiu ca suntem bune si ne descurcam cel mai adesea, nu? 🙂 …totusi o abordare profi inseamna sa repetam nu doar in ziua evenimentului ci cu cateva zile inainte si de mai multe ori. Pot fi detalii ale coregrafiei pe care le-am uitat de la ultima reprezentatie iar daca alegem sa improvizam este crucial sa stim muzica si partile care necesita mai multa atentie (accente, fragmente de tabla solo, crescendo-uri, un taxim mai challenging). Asadar, antrenamente consistente!
Costumul de dans oriental
Repetitia de acasa sau la sala inseamna a dansa si in costum. De cate ori nu intalnim situatii in care aluneca fusta caci am slabit intre timp, calcam pe o margine a ei si simtim cum a coborat pe solduri, este prea larg sutienul sau prea scurt, nu se fixeaza cum ar trebui si suntem in pericol sa oferim o priveliste nedorit de generoasa. Cu exceptia cazului in care din dorinta de popularitate sau adrenalina o facem intentionat (este si aceasta o strategie, pentru unele), recomand ca dansul sa fie parcurs cap coada in costum. Atitudinea ‘las ca ma descurc, merge si asa, ce se poate intampla?’ este riscanta. Pot fi momente in care o miscare mai brusca ori bratele ridicate foarte sus sa ridice topul mai mult decat am vrea. Chiar si daca ai prezenta de spirit pentru a te descurca, un astfel de incident nu ne este necesar.
Accesoriile trebuie verificate de asemeni. Unii cercei daca sunt prea lungi ne izbesc peste fata la piruete sau se incurca in par ori se agata de voal. A nu purta nu este o solutie, nu din punctul meu de vedere. Este un must! Doar sa stim la ce sa ne asteptam. Voalul se mai agata si in agrafe de par, pietre din centura sau orice nu este neted.
O verificare in plus a incheietorilor, capselor, nasturilor, agatatoarelor, a mosilor si babelor va fi utila.
Cu pantofi sau fara?
Cu exceptia scenei de teatru unde putem sa dansam linistite desculte, eu voi milita mereu pentru a purta pantofi de dans. Din toate motivele posibile: gresie murdara, umeda sau cioburi, consider ca orice femeie este mai prezentabila, sexi, eleganta cu tocuri (pot sa fie mai micute, dar sa fie), pentru ca este ca nuca’n perete sa asortezi balerini de dans de panza sau chiar si piele cu un costum oriental cu paiete, pietre, material stralucitor. Singura exceptie ar fi poate la dansul folcloric arbesc dar si asa, pot fi discreti, de culoarea piciorului acoperind doar pingeaua. Asta ca sa nu ne departam prea mult de traditie desi daca este vorba despre o nunta si aleg sa dansez baladi sau saidi, voi opta pentru pantofii de dans. Pentru ca este feminin si aratam mai bine astfel! Desigur, va fi necesar antrenamentul daca nu suntem obisnuite sa dansam cu tocuri insa diferenta pe care o fac merita efortul.
Exceptiile ar fi mocheta – daca ne incurca mult si viteza ori piruetele ar fi vizibil afectate intrucat nu alunecam, putem sa renuntam in favoarea integritatii dansului. Uneori se poate dansa si pe mocheta, este de testat. Cand este gresie si alunecam foarte tare, eu obisnuiesc sa ud putin talpa fie cu apa sau cola. Aminteste-ti: antrenamentul este solutia chiar si atunci cand conditiile par a fi potrivnice.
Inainte cu o zi
As dedica macar 15 minute pentru a recapitula necesarul pentru a doua zi, sa intocmesc lista cu lucruri de pregatit, sa verific inca o data cu organizatorul ora, daca sunt cerinte speciale, sa pregatesc sau sa trimit muzica, sa imi fac manichiura si pedichiura, sa aleg accesoriile asortate si sa calc voalul si costumul daca este necesar. De ce sa nu le faci in aceeasi zi cu evenimentul? Pentru ca esti prevazatoare si vrei sa ai o stare buna, relaxata inainte de show vs stresata si contra timp caci ti-ai dat seama ca ai uitat x detaliu.
Daca muzica va fi pusa pe un suport electronic asigura-te ca acolo unde mergi exista laptop sau cd-player si ca ai muzica pe cel putin 2 suporturi (stick-uri) in caz ca unul ar fi incapatanat. Iar la plecare aminteste-ti sa le recuperezi. 😉
Daca avem deja pregatit costumul (costumele), accesoriile si muzica putem sa ne gandim la alte detalii precum ‘chestiute must have!’ in trusa noastra: ace de siguranta, ac si ata, foarfeca, ruj, blush, pudra si un corector, perie sau pieptan, fixativ pentru par, servetele umede (unele danseaza totusi desculte), un voal cu care ne acoperim inainte si dupa dans ca sa nu dezvaluim surpriza (plus ca este mai…misterios asa), apa (nu vom avea mereu timp sa cumparam sau sa cerem), parfum (un refresh este binevenit cand avem mai multe intrari), ceva de prins parul daca transpiram si urmeaza sa mai intram o data. Daca am uitat ceva, va rog sa completati.
Ritualul dinaintea spectacolului
Fiecare isi stie ritmul in care se pregateste si cat timp ii este necesar. Daca nu suntem presate de timp putem sa ne cream un ritual care ne pregateste atat fizic cat si sufleteste si l-as vedea ca pe un timp de calitate petrecut cu mine insami nu o obligatie profesionala. 🙂 Ascult si repet inca de cateva ori dansul, dansurile, ultima oara. Cel mai dragut ar fi apoi un rasfat relaxant in cada cu spuma si arome dar daca nu este timp, dusul, spalarea parului si epilarea sunt obligatorii.
Urmeaza ‘beautification time’ 🙂
Machiajul
Machiajul trebuie sa fie potrivit, adica de scena, glamour sau de seara dar mult mai accentuat. Nu este machiajul obisnuit de zi de zi. Daca sunt lumini puternice sau intre noi si public este o distanta mare va fi necesar sa scoatem mai mult in evidenta trasaturile si sa adaugam ceva stralucitor. Cere sfatul unui make-ulpartist sau roaga pe cineva care stie sa machieze sa te ajute. Si invata sa o faci singura. Practice makes you perfect! Chiar daca nu te pricepi la umbre si amestecuri sofisticate de culori cateva lucruri sunt necesare: fond de ten si pudra, corector, conturul ochilor si rimel, blush si conturarea spracenelor. Dar daca stii sa faci deja asta, inseamna ca vei putea invata si restul repejor. 😉 De asemeni, produsele trebuie sa fie potrivite, de calitate, rezistente la umiditate. Sa se scurga rimelul si sa se intinda fardul de ochi, tusul sau fondul de ten este ultimul lucru pe care ni-l dorim cand vrem sa fim superbe si stralucitoare.
Parul
Ei, delicat subiect. Cum facem sa aratam aranjate? Sa fim prezentabile si nu ‘the average me’? La unele va fi mai usor, la altele mai dificil caci sunt diferite tipuri de par insa indiferent cum ar fi el, gasiti varianta cea mai buna pentru voi pentru a arata ingrijite cand ajungeti, cand dansati si dupa aceea. Buclele sunt dragute dar nu tin mereu. Daca optati pentru ele asigurati-va ca veti arata bine si cand se mai lasa si sa nu fie mici prea mult fixativ ori spuma – adica prea rigide – cand aveti de facut miscari cu parul. Parul intins poate fi reimprospatat daca folosim putin ser pentru varfuri redandu-i astfel linia si aspectul ingrijit, imblanzim suvitele rebele. Va sugerez din nou un stilist, macar pentru a sti ce optiuni aveti si cum sa va aranjati singure. Daca timpul si resursele o permit, mergeti la coafor. Si pentru ca o cunosc de ani de zile si este un foarte bun profesionist, bucurestencelor le-o recomand pe Camelia Silvianu (Salon Dare).
Atentie daca esti coafata si afara ploua, ninge sau se anunta canicula.
Cum ma imbrac?
Uneori ne imaginam ca daca suntem angajate doar pentru dans nu conteaza foarte mult cum ne prezentam pana la momentul in care imbracam costumul si incepem sa dansam. Fals! Accentuez si subliniez importanta felului in care ne prezentam la evenimentul nostru, cum ne imbracam, cum interactionam cu organizatorul, cat de bine stim ce avem de facut. Daca este primul contact cu persoana care ne-a invitat pentru reprezentatia de dans, felul in care suntem percepute in primele secunde ar putea influenta modul in care va decurge totul acolo. De ce spun asta? Daca apar necoafata, nemachiata, cu haine prea casual si costumul intr-o punga de Mega Image s-ar putea ca angajatorul sa regrete alegerea facuta chiar daca sunt o superba dansatoare. Se va ingrijora inutil pana cand vom aparea pe scena si ii stricam dispozitia. Iar rolul nostru este exact opus. Exagerez acum aceasta posibila situatie pentru a scoate in evidenta ca trebuie sa fim profi incepand de la convorbirea telefonica pana cand plecam de la restaurant/ club, etc. Asta presupune haine de seara sau macar mai elegante, as opta pentru tocuri sau rochita, fusta, orice inspira incredere si bun gust. Costumele si lucrurile necesare le vom trata cu acelasi respect. Gasiti-le un rucsacel feminin sau un troller mic, o geanta prezentabila sau o sacosa precum cele de cadou dar rezistenta si de bun simt, care se asorteaza cu aspectul vostru. Inacceptabil sa mergem cu 3,4 pungi, sacose de plastic sau…ma opresc, sunt sigura ca intelegeti ce inseamna elegant si cu bun simt in acest caz. Daca avem un costum pretentios, sifonabil, putem folosi o husa cu umeras pentru haine.
Frumoasa, ingrijita, placuta, organizata, inspirand incredere!
Cand iesi din casa asigura-te inca o data ca ai luat tot ce-ti este necesar! Costumele pot avea asa…o dispozitie buclucasa si o dorinta de a ramane uneori acasa.
Rolul
Ultimul lucru pe care l-as face inainte de a pleca, cand bagajul, machiajul, parul, manichiura si restul sunt pregatite – 5, 10 minute in liniste sau cu o muzica relaxanta (ori dinamizanta) pentru a intra in rol, pentru a ne relaxa si a vizualiza cum vrem sa fim pe scena. Cine suntem noi cand dansam, ce transmitem, cat de mult ne bucuram sa impartasim ceea ce ne place si traim dansand, cat de zambitoare, increzatoare si stralucitoare ne manifestam? Intra in rolul dansatoarei si mergi stiind ca aduci un plus de frumusete, frumusetea ta, pasiunea ta.
Reprezentatia
Stii ce ai de facut, nu intru in detalii in ceea ce priveste dansul. Totusi, este bine sa stabilesti foarte clar cu DJul, eventual cei care se ocupa de lumini, de ce ai nevoie de la ei. Daca muzica este pusa in ordine, nu uita sa specifici sa nu mixeze piesele intre ele si sa respecte ordinea data, sa renunte la efectele speciale care ar putea dauna coregrafie tale. Daca totusi se intampla, sunt sigura ca te vei adapta cu zambetul pe buze.
Ideal ar fi sa avem timp indeajuns pentru toate acestea, pentru a ne pregati responsabil si relaxat. In realitate nu va fi mereu asa, suntem deseori contra cronometru cu toate si pregatirile vor fi in graba. Chiar si asa, odata format un obicei, un proces, odata cu experienta vom fi din ce in ce mai focalizate, eficiente si atente la detalii. Detalii ce fac diferenta.
Ce a mai ramas de spus?
Fa ceea ce iubesti, iubeste ceea ce faci si fa-o bine! Straluceste!
Succes la pregatiri!
Cerasela Hekman – instructor de dans oriental