Cateva sfaturi simple care pot face orele de dans oriental mai savuroase, eficiente si placute.

1. Respira si simte miscarea
Respira in timp ce faci miscarea; mentine atentia in zona picioarelor, a abdomenului, a pelvisului si asupra respiratiei. Fii in abdomen, in pelvis, simte talpile conectate cu solul si aerul intrand si iesind prin nari sau pe gura. Fii in prezent!

2. Lasa buzele intredeschise
Nu-ti inclesta maxilarul, ramai relaxata. Asta te va ajuta de asemeni sa expiri pe gura si sa inspiri pe nas, insipirul si expirul fiind mai profunde astfel. Respirand asa fiecare miscare reumple rezervorul de enegie si energizeaza. Poti de asemeni sa testezi efectul unei vechi tehnici taoiste in timp ce exersezi: limba lipita de cerul gurii. Conform Taoismului, acest lucru face ca energia sa circule usor in sens ascendent si descendent prin corp. Testeaza mai ales cand te simti blocata.

3. Relaxeaza-te
Simte corpul. Este tensionat? Sunt anumite zone contractate, mai mult decat cele implicate in miscare? Concentrarea intensa vine la pachet cu tensionarea de cele mai multe ori dar cine spune ca este o varianta eficienta de invatare?  Relaxarea este o alta optiune si ajuta mai mult. Daca nu poti sa te simti bine in timpul orei atunci care este sensul? Cand mintea se streseaza, corpul raspunde si va deveni tensionat de asemeni. Poate vei spune ca este firesc, caci este greu uneori, miscarea nu-ti iese si atunci te concentrezi mai tare. Cu indarjire? 🙂 Surpriza, tocmai asta va impiedica progresul. Poate ca te iei prea in serios. Ai mult mai mult de castigat daca te bucuri de procesul in sine. Fa din asta o prioritate si vei vedea ca se intampla ceva magic cu miscarea. Va curge mai usor si te vei simti mai bine. Dansul oriental nu doar se vede bine si frumos ci se si simte frumos, placut.

4. Pazeste-ti mintea
Ai dialoguri interioare descurajante? Suntem pe un taram mai delicat ce cere sa fie tratat separat dar un prim pas ar fi sa observi ce anume iti spui in gand si te indeparteaza de placerea de a dansa si de a descoperi noi lucruri frumoase despre tine. Daca ai da volumul mai incet sau chiar mute, ori daca ai schimba acea minciunica cu un gand incurajator ce iti da incredere…cum te-ai misca? In loc de ’Sunt prea in varsta pentru asta. Dansul este pentru tinere.’ ’Mmm…cat de frumos ar putea sa fie dansul unei femei mature, cu multa experienta de viata si emotii de impartasit?’ sau ’Care sunt avantajele nedescoperite inca ale acestei practici pentru mine?’

5. Danseaza fara ambitie si competitivitate
Un indemn despre care vorbea si As Rosina-Fawzia Al-Rawi in cartea sa ”Belly Dancing. Unlock the power of an ancient dance”. A te critica si a te judeca pe tine sau pe altcineva este de natura sa distruga bucuria. Daca astfel de ganduri apar, nu le acorda importanta si muta-ti atentia spre lucruri mai bune. De ex. unde iti este distribuita greutatea, cum se simte cand ai postura corecta, ce se schimba atunci cand zambesti sau pur si simplu asculta muzica si lasa-te purtata de frumusetea ei.

DSC_01606. Imprieteneste-te
Fa-ti prieteni, nu te izola la ore. Cunoaste-le pe cele ce-ti impartasesc pasiunea si asta va aduce si mai mult sens dansului.

7. Costumeaza-te
Asorteaza-ti esarfa cu accesorii simpatice si accesibile. Imbraca o fusta vaporoasa ori stil gipsy sau orice altceva ce aduce culoare si te face sa te simti frumoasa, sexi, in largul tau. Costumatia este o parte importanta in cadrul acestei experiente. Testeaza, simte-te din nou ca o fetita ce se bucura de rochite. Tine cont si de faptul ca instructorul trebuie sa-ti vada genunchii si picioarele in timpul practicii dar sunt metode de a rezolva asta chiar si daca porti o fusta larga. Sunt multe alternative de echipament modern si adecvat dansului oriental.

8. Acorda atentie picioarelor, ele sunt fundatia in dans
Chiar daca soldurile sunt foarte bine puse in evidenta, totusi, nu trata picioarele ca ceva mai putin important. Sunt fundatia de care depinde totul, soldurile si intreg corpul, precum baza unei piramide ce sustine intreaga structura. Simte pamantul cu picioarele, simte-le cat mai des.

9. Pune intrebari
Instructorul este acolo pentru a te ajuta, orice intrebare este binevenita. In plus, raspunsul ii va ajuta si pe ceilalti. Incurajez intrebarile. Asta inseamna preocupare, dorinta de crestere si la urma urmei esti un client care plateste. Profita la maxim de tot ce poti invata.

10. Imbaiaza-te in muzica orientala
Conecteaza-te cu muzica, asculta cat mai multe albume. La inceput poate este mai bine sa asculti ritmuri mai lente si apoi melodii din ce in ce mai rapide. Important este sa te inspire si sa …te miste. 🙂

Autor: Shemiran Ibrahim
Traducere si adaptare: Kamilla

Danseaza cu bucurie!

Te astept la cursurile din Bucuresti si Brasov
http://orientaldelight.ro/cursuri/program-cursuri/
Sau poti invata urmand cursul online!
http://orientaldelight.ro/lectii-online/
Cu prietenie,
Cerasela

Kamilla 005