Miscarile de shimmy sunt foarte cunoscute in bellydance, un dans care isi are originile in antichitate, fiind prezent inca din epoca matriarhatului.  Dansul in sine era considerat sacru iar femeilor din Arabia Saudita le era interzis sa il practice in fata barbatilor.

Exista mai multe tipuri de miscari de shimmy, realizate cu parti diferite ale corpului: umerii, genunchii, soldurile sau chiar cu parul. Putem vorbi deasemeni despre muscle shimmy sau vibration shimmy, un tip de shimmy care se bazeaza pe contractia musculaturii picioarelor, fara a folosi alte parti ale corpului.

Shimmy in Bellydance

Shimmy

 

Shimmy cu Umerii

Tine bratele lateral intr-o pozitie relaxata cu coatele usor indoite si palmele orientate in jos. Creeaza o miscare de shimmy cu umerii, deplasand fiecare umar inainte si inapoi. De exemplu, misca umarul stang inainte si inapoi, misca umarul drept inainte si inapoi, misca umarul stang inainte si inapoi si continua cu umarul drept.

Incepe usor, concentrandu-te sa misti doar umerii, mai intai pe unul si apoi pe celalalt. Gradat, pe masura ce te simti tot mai confortabil, creste viteza miscarii de shimmy astfel incat aceasta sa ‘curga’ fluent. Adauga si alti pasi in timp ce faci shimmy cu umerii.

Paseste inainte si inapoi, inclina-ti trunchiul din talie catre inainte, apoi adu-l inapoi, sau chiar intoarce-te intr-un cerc in timp ce continui miscarea de shimmy cu umerii. In afara miscarii de shimmy cu umerii, nu permite si altor parti ale corpului sa fie implicate in miscare de shimmy. Doar mainile se pot misca putin punctand din cand in cand printr-o rotatie a incheieturii schimbarile de directive ale corpului sau ale trunchiului.  Poti modifica de asemenea tempoul miscarii de shimmy facand-o mai lent, foarte repede, sau punctand variatiile de ritm.

Shimmy Egiptean

Acest gen de miscare de shimmy este initiata de genunchi. Stai dreapta, avand cutia toracica ridicata. Incepe miscarea de shimmy indoind mai intai genunchiul stang si apoi intinzandu-l, continuand apoi aceeasi miscare cu genunchiul drept, si asa mai departe.

Fa miscarea intr-un mod lent la inceput, crescand apoi gradat tempoul. Bratele pot sa fie la inceput indreptate in jos pe langa corp, dupa care le poti ridica, astfel incat sa ajunga deasupra capului in timp ce continui sa faci shimmy. Pe masura ce te simti tot mai confortabil cu realizarea miscarii de shimmy egiptean, adauga si intoarceri.

Lasa bratele in jos pe langa corp, fa o saritura (discreta) astfel incat sa fii cu partea stanga catre centrul camerei si incepe sa faci shimmy din nou, in timp ce bratele se ridica deasupra capului. Coboara-ti bratele din nou pe langa corp, fa o saritura pentru a te intoarce cu spatele catre centrul camerei si lasa-ti bratele sa se ridice deasupra capului in timp ce continui sa faci shimmy. Continua sa te intorci pana cand ajungi din nou cu fata la centrul camerei. Miscarea bratelor desigur, este optionala, fiind una din variantele in care putem folosi bratele in aceasta situatie. Putem la fel de bine sa le pastram lateral, sa le ridicam pe rand prin fata, aducandu-le in jos pa langa corp sau sa realizam unduiri lateral. Adauga si alte detalii, ca de exmplu aplecarea inainte si inapoi sau alte miscari cu bratele sau cu palmele in timp ce realizezi miscarea de shimmy cu genunchii.

Shimmy cu Sodurile

Acest fel de shimmy seamana foarte mult cu shimmy egiptean, insa cu o diferenta majora. In loc ca miscarea de shimmy sa fie izolata in zona genunchilor, soldurilor li se permite sa se balanseze. In timp ce genunchiul stang se indoaie, soldul stang coboara, iar in timp ce genunchiul stang se indreapta, soldul stang revine in pozitia initiala.

Aceleasi miscari sunt repetate cu genunchiul stang si soldul stang. Daca ar fi sa te privesti in oglinda, ar trebui ca soldurile sa arate ca si cum ar fi plasate in acelasi plan, si nu in unghi – unul usor in fata celuilalt. Pe masura ce te familiarizezi cu miscarea de shimmy, poti sa o faci mai rapid si mai rapid, astfel incat sa arate aproape ca un tremur rapid dintr-o parte in alta. Poti sa iti deplasezi piciorul inainte si inapoi, sa iti inclini trunchiul sau sa iti misti mainile. In orice caz, ai grija ca miscarea de shimmy sa ramana concentrata pe genunchi si solduri.

La fel de bine poate fi invatata pastrand genunchi flexati si in timp ce relaxam bazinul, miscam soldurile in plan vertical, lent si din ce in ce mai rapid. Putem exersa aceasta cu muschii fesieri relaxati iar apoi continuam miscarea de shimmy in timp ce contractam muschii fesieri.

Chu-chu Shimmy sau Tip Toe Shimmy

 Acest gen de shimmy seamana cu miscarea de shimmy a soldurilor prin faptul ca soldurilor li se permite sa se miste. Diferenta principala consta in faptul ca aceasta miscare de shimmy este realizata pe varfurile picioarelor.

In timp ce calcaiele sunt ridicate de la sol, ele se pot deplasa sus-jos. Pasii in aceasta miscare de shimmy sunt mult mai marunti si mai rapizi avand marele avantaj ca permit deplasarea in timp ce realizam miscarea de shimmy.

Muscle shimmy nu necesita miscarea unei parti anume a corpului ci pur si simplu incordarea musculaturii gambelor si a pulpelor timp in care piciorul exercita o anumita presiune cu talpa pe sol, imprimand astfel o vibratie in plan vertical.

Se exerseaza cu fiecare picior separate iar apoi cu greutatea pe ambele picioare. Putem adauga desigur ulterior si alte miscari pe fondul acestui tip de shimmy: opturi orizontale, balansul lateral al bazinului, rotatii de bazin.