Introducere in Bellydance (Dans Oriental)

Bellydance este un stravechi dans oriental ce isi are originea in Orientul Mijlociu, Africa de Sud si vechile temple ale Indiei, cele mai indepartate marturii ale existentei lui provenind din perioada precrestina.

Miscarile de bellydance sunt caracterizate de izolari corporale, majoritatea focalizate pe zona soldurilor si a cutiei toracice. Shimmy, una dintre cele mai spectaculoase miscari din bellydance, poate fi o vibratie a intregului corp sau o miscare izolata a soldurilor.Miscari de Bellydance In lumea araba, bellydance  este cunoscut sub numele de raqs sharqi.

Cateva miscari de baza de dans oriental (bellydance)

Miscarile Soldurilor in Bellydance

Exista trei miscari esentiale de dans oriental ale soldurilor:

Rasucirea soldului este o miscare izolata care deplaseaza un sold inainte, prin rasucire. Celalalt sold se va misca in mod natural inapoi. Aceasta este o miscare lina sau sacadata.

O alta miscare de baza a soldurilor este miscarea de ridicare si coborare, o miscare punctata realizata  cu un sold inclinat in sus (atunci cand soldul activ realizeaza ridicarea) si altul in jos (soldul pasiv).

Lovitura cu soldul este o miscare puternica (atunci cand este accentuata), cu soldul impins in afara intr-o miscare exagerata, ca si cand ai avea mainile ocupate si ai vrea sa inchizi usa cu soldul. Ea poate fi realizata deasemeni ca o miscare lina, de balans lateral. Mai putem adauga la aceste 3 miscari realizate in planuri diferite si o a 4-a, de ridicare si coborare a pelvisului.

Opturile orizontale in Bellydance

Un sold este deplasat inainte, rotit si impins inapoi pentru a trasa o jumatate de opt, urmat apoi fara intrerupere de miscarea circulara a celuilalt sold care traseaza cealalta jumatate. Optul realizat cu soldurile urmeaza forma unei cifre opt imaginare. Impinge un sold inainte si apoi roteste-l inapoi, terminand cercul cu celalalt sold. Miscarea poate fi realizata in doua sensuri: spre spate si spre fata.

Rotatii ale Cutiei Toracice in Bellydance

Urmarind traiectoria unui cerc imaginar, realizam o rotatie in plan vertical. Soldurile raman nemiscate, iar cutia toracica, din zona diafragmei, se misca lateral si sus-jos: stanga-sus-dreapta-jos. Miscarea incepe pe o parte si incheie cercul pe partea cealalta. O miscare circulara verticala ( jos-fata-sus-spate) este miscarea de baza pentru unduirea trunchiului superior.

Unduirea corpului numita si ‘camila’ reprezinta o miscare mai ampla a trupului care cuprinde atat toracele cat si soldurile. Tehnica este identica si incepe din zona cutiei toracice, ruland in jos catre solduri.

Unduiri cu bratele in Bellydance

Denumita si ‘snake arms’, aceasta miscare se refera la o miscare fluida a bratelor care se unduiesc incepand de la umar, catre brat, pana la degete. Ea incepe cu o usoara rulare a umarului catre inainte, continuata apoi in mod firesc cu tot bratul. Mai intai ruleaza un brat si apoi celalalt, ca o miscare care se transmite continuu.

Alunecarea Capului in Bellydance

Aceasta miscare este realizata de obicei cu palmele pozitionate deasupra capului, unite, iar capul face o miscare de alunecare dintr-o parte in alta, fara a inclina sau rasuci capul.

Shimmy si Bellydance

Shimmy este o miscare specifica bellydance-ului si se poate realiza in diverse moduri: printr-o miscare foarte dinamica si rapida a soldurilor (hip shimmy); prin miscarea genunchilor fata-spate astfel incat se imprima o vibratie intregului corp (egiptean shimmy); prin contractia exclusiva a musculaturii picioarelor (muscle shimmy); printr-o miscare foarte rapida de ridicare si coborare a pelvisului (pelvic shimmy).