A alege un instructor bun de bellydance nu este o sarcina simpla!

Multe femei iau lectii de dans timp de cateva luni, dupa care incep sa predea in orasul lor. Le place sa danseze bellydance si sa se imbrace in costumul de dans, le place muzica, insa ele nu sunt inca pregatite pentru a preda si nici nu sunt constiente de multimea de factori de care ar trebui sa tina cont pentru a preda.

Exista anumite standarde de teorie si practica pe care un instructor de bellydance ar trebui sa le stapaneasca!

Bellydance

Bellydance

Daca esti in cautarea unui instructor competent, iti sugeram sa tii cont de urmatoarele lucruri:

1. Afla ce pregatire are in domeniul dansului (bellydance)

Cine au fost instructorii lui/ei? De cat timp danseaza? A lucrat ca instructor sub indrumarea unui alt profesor? Continua sa ia lectii si sa participe la diverse cursuri sau seminarii de dans pentru a invata tehnici avansate? Studiaza si alte discipline?

Cei mai buni instructori de dans si de bellydance sunt aceia care sunt constienti de faptul ca niciodata nu stii suficient si mereu mai este ceva nou de invatat.

Un instructor de bellydance nu trebuie sa studieze alte discipline pentru a fi un bun profesor, insa de cele mai multe ori vei vedea ca instructorii buni au explorat cateva domenii diferite ale dansului sau au facut sport de performanta. In general, cei mai buni profesori au experienta in mai multe tipuri de dans. Unii au studiat baletul, dansul modern sau alte discipline sportive.

Acest lucru face parte din zona lor de interes si vine dintr-o sete de cunoastere si dintr-o dorinta de a se perfectiona continuu, lucruri care sunt specifice pentru multi instructori buni.

2. Care este conceptia lui/ei despre bellydance?

Daca instructorul tau considera ca bellydance-ul este pentru distractie sau jocuri erotice, nu vei avea parte de cea mai buna pregatire deoarece acesta fie nu a luat lectii de la o persoana competenta, fie nu si-a batut prea mult capul cu acest tip de dans. Nu inseamna ca persoana respectiva va trebui sa faca din aceasta forma de dans un scop al vietii sale, insa cunostintele de baza sunt absolut necesare!

De asemenea, este important respectul fata de propria persoana, fata de ceilalti, fata de cei care au fost inaintea ta si fata de cei care vor veni dupa tine. Fereste-te de instructorul care ii denigreaza pe ceilalti. Fereste-te de instructorul care preda dansul ca pe un mod de a incita si a starni imaginatia. Observa modul in care instructorul isi pregateste studentele prin exemplul propriu.

3. Ce scopuri are instructorul respectiv (daca are)? Ofera elevelor ocazia de a creste prin diverse evenimente, workshop-uri sau materiale educationale?

Un instructor de bellydance bun vrea sa ofere elevelor un loc in care sa danseze, unde sa poata explora performanta si sa se poata exprima. Acest instructor urmareste sa gaseasca modalitati sigure de a obtine performanta sau, daca nu le gaseste, le creeaza. Seara elevelor, diverse intalniri sau alte evenimente ocazionale vor ajuta elevele sa isi exploreze abilitatile de a obtine performanta si sa isi dezvolte prezenta de scena. Un bun instructor cauta aceste ocazii si participa la ele impreuna cu elevele sale.

4. Instructorul incurajeaza elevele sa invete diverse stiluri de dans si sa studieze optiunile pe care le au? Anunta elevele in legatura cu diverse evenimente? Le incurajeaza sa participe la evenimente organizate de alti instructori? Le incurajeaza sa ia lectii de la alti instructori de bellydance?

Instructorii buni sunt siguri pe abilitatile lor si nu isi fac griji daca elevele lor vor vedea si alte dansatoare bune. O instructoare buna intelege ca stilul ei de dans sau de predare s-ar putea sa nu fie cel mai potrivit pentru fiecare persoana din clasa sa. Ea este dispusa sa trimita elevele sa invete de la altcineva daca are senzatia ca acestea s-ar adapta mai bine cu un alt instructor. Un instructor de bellydance bun ofera fundatia de baza a dansului oriental si apoi le da elevelor posibilitatea de a explora si alte optiuni.

Citeste in continuare si partea a II-a, Cum sa iti alegi un instructor bun de bellydance?