Evitarea accidentarilor in bellydance

Bellydance

Bellydance

Prin bellydance, ca in orice forma de miscare fizica exista un risc de accidentare. Bellydance este mai bland cu corpul fata de multe alte forme de dans, insa prezinta totusi un anumit grad de risc.

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa eviti accidentarile in timp ce practici bellydance.  Daca ai intrebari referitoare la sfaturile din acest articol, apleaza la un instructor personal de bellydance pentru a-ti oferi explicatii.

In orice situatie, daca simti durere, opreste-te imediat si afla de ce. Nicio miscare de bellydance nu este atat de importanta pentru a risca o accidentare!

In bellydance ai grija la postura!

Multe persoane inteleg ca o postura incorecta arata inestetic, asa ca nu este de mirare faptul ca instructorul va corecta umerii aplecati sau postura cocosata. Insa mai exista inca un motiv pentru care ar trebui sa adopti o postura corecta – in unele situatii, postura incorecta duce la accidentari.

Multe femei, in special, sunt obisnuite sa stea cu spatele cambrat. Aceasta se datoreaza faptului ca o femeie aflata pe tocuri are nevoie sa isi impinga fesele spre spate pentru a-si mentine echilibrul.
Problema este ca atunci cand nu se afla pe tocuri, o dansatoare are tendinta sa isi mentina corpul in pozitia cu care s-a obisnuit. Ca rezultat, chiar si atunci cand tine toata talpa pe sol, ea va incerca sa isi duca bazinul spre spate, ceea ce va duce la o arcuire periculoasa a partii inferioare a coloanei.

Daca incerci sa faci miscari accentuate cu soldurile sau shimmy cu spatele excesiv arcuit si cu bazinul mult inapoi, risti sa iti afectezi nervul sciatic. Iar o afectiune  a nervului sciatic poate duce la dureri de spate pentru toata viata.

Asadar, care este postura corecta in bellydance pentru a evita accidentarile? Iata la ce ar trebui sa fii atenta:

•    Picioarele
Stai cu toata talpa pe sol, cu picioarele putin departate (aproxim la latimea umerilor).

•    Genunchii
Relaxeaza usor genunchii, astfel incat sa iti poti lasa greutatea pe ei.

•    Unghiul bazinului

Roteste-ti bazinul astfel incat triunghiul format de de cele doua puncte formate pe partea din fata a pelvisului impreuna cu osul pubian sa fie indreptat direct catre sol. Un alt mod de a vizualiza este urmatorul: impinge soldurile inainte si mentine-le in aceasta pozitie. Simte extensia zonei lombare. Acesta este cel mai important mod de prevenire a accidentarii spatelui!

•    Pieptul
Imagineaza-ti ca osul pieptului (sternul) este legat de sfoara unui papusar care trage de ea in sus. Aceasta miscare iti va deschide abdomenul inferior.

•    Umerii
Daca umerii sunt indreptati in fata, trage-i catre spate, astfel incat linia imaginara care trece prin ei sa fie dreapta, nu curbata.