De curand, am citit un articol despre bellydance care mi s-a parut foarte interesant deoarece exprima foarte bine diferenta intre senzualitate si sexualitate exprimate in dans. De aceea il impartasesc cu voi:

Incotro se indreapta bellydance ca forma de arta in prezent?

Bellydance

Bellydance

 “Am fost de curand la un eveniment unde notiunea de bellydance a fost in mod fortat impinsa la extrem, incat fiecare reprezentatie a fost incarcata de o sexualitate ostentativa. Am privit o scena de bellydance lasciva, un numar de striptease simulat, si o alta reprezentatie in care doua femei stand  in 4 labe cu niste sabii asezate pe cap. Eram asezata langa niste persoane mai in varsta care erau ingrozite si oripilate. Era primul lor contact cu dansul oriental si au facut comentarii de genul ‘bellydance inseamna doar sa te dezbraci’.

In ultimii ani, cautand pe net postari despre bellydance, am obtinut adesea ca rezultat al cautarii materiale pornografice. Oamenii cauta ‘dansatoare topless de bellydance’ sau ‘dansatoare nud’ mai mult decat doar ‘dansatoare de bellydance’. Cautarile te vor duce de fapt catre anumite site-uri ale unor agentii de spectacole care ofera aceasta forma de ‘talent’. Aceste agentii au adaugat pe lista lor de ‘specialitati’ dansatoare de belly dance care fac si striptease.

Haideti sa privim putin la ce se intampla in media pentru a observa cateva dintre divele muzicii actuale.

Shakira, dansatoarea de ‘rock and roll belly dance’ din Columbia, a facut bellydance-ul cunoscut in video clipurile sale in care face miscari de solduri cu influente latino. Brittney Spears si Christina Aguillera, precum si alte vedete de rap au inclus in coregrafiile lor elemente imprumutate din belly dance.

N-ar fi putut face acelasi lucru si dansatoarele care au adaugat in dansul lor sexualitate ostentativa?

Bellydance a fost impins dincolo de implicatiile lui artistice, ceea ce il face sa  nu mai fie atat de misterios, devenind doar un alt tip de dans erotic care exploateaza sexualitatea.

Aminteste-ti ca ‘mai putin inseamna mai mult’, principiu care se aplica si aici.

Exista o granita foarte fina intre sexualitate si senzualitate. Multe persoane depasesc aceasta granita prin modul cum isi aleg costumele pentru dans. Este o adevarata arta sa porti un costum de dans oriental si sa iti faci spectatorii sa se simta confortabil in acelasi timp.

Suntem pe jumatate dezbracate si pe deasupra mai facem si miscari unduioare de ‘sarpe’… ca sa nu mai vorbim de miscarile pe podea. Miscarile care se fac pe sol sunt adesea privite ca miscari de striptease facute adesea de dansatoare la bara sau de femei de joasa speta.

Bellydance in Orientul Mijlociu

In Orientul Mijlociu, exista inca o reminiscenta de dansatoare implicate in prostitutie. La un moment dat in istorie, dansatoarele de bellydance dansau pentru a-si asigura zestrea, iar in mod evident, puteau sa obtina mai multi bani daca ofereau si favoruri sexuale odata cu dansul lor. Multe persoane din Orientul Mijlociu isi amintesc aceste povesti si fac o legatura intre belly-dance si prostitutie.

La ce crezi ca s-ar putea gandi cineva atunci cand vede o dansatoare de bellydance super sexuala unduindu-se? Aceasta propaga imaginea prostitutiei. Occidentul are o cultura foarte sexuala si, comparativ cu Orientul Mijlociu, femeile occidentale sunt mult mai deschise din punct de vedere sexual. Femeile din Orient au reguli stricte datorate religiei care le impune sa fie mult mai rezervate.

Asigura-te ca studiezi cultura, odata cu dansul. Bellydance este o forma de dans oriental si majoritatea dintre noi, femeile occidentale, nu avem aceasta inclinatie nativa. Respecta cultura si vei obtine respectul celor pentru care dansezi.”

Citeste Bellydance: Senzualitate vs. Sexualitate Partea a II-a