“Dansul oriental sau bellydance-ul a fost ‘occidentalizat’. Nu cred ca acesta este un lucru rau, insa mare parte din cultura adevarata a fost pierduta in ziua de astazi.

Poate ca te intrebi cum putem dansa bellydance fara a trece granita catre sexualitate?

Bellydance

Bellydance

Atunci cand este posibil, educa-ti publicul!

Aceasta ii va ajuta sa te perceapa corect si sa se lase purtati de dansul tau, bucurandu-se de el. Nu-ti pune pe fata expresii care afiseaza sexualitate. Poti face miscari ca ridicarea brusca a pieptului sau miscari de coborare – miscarile subtile sunt cele mai indicate – fara a-ti lasa capul pe spate cu gura deschisa si fara a-ti baga sanii in fata clientului. Este vorba despre piept si zona cutiei toracice, nu despre sani. Shimmy realizat cu umerii ar trebui facut cu gratie si modestie.

Nu te focaliza pe iubitii sau sotii femeilor  din public.

Acest lucru este perceput ca o amenintare de catre majoritatea femeilor. Multe dintre ele probabil ca se vor simti amenintate din momentul in care incepi sa dansezi pe scena.

Daca esti instructoare, este responsabilitatea ta sa iti educi elevele in ceea ce priveste principiile morale, cultura si istoria bellydance-ului.

Suntem de fapt datoare fata de femeile mai tinere sa le transmitem un mesaj diferit referitor la corpul lor care poate sa exprime si altceva, nu doar ‘sunt sexy, deci sunt puternica’.

E nevoie sa le aratam femeilor care danseaza bellydance ca acesta este un dans plin de respect, nu unul care face publicul sa se simta in pericol de a fi sedus. Senzualitate prin bellydance inseamna a darui ceva publicului, fara a arata totul. Este despre a putea sa iti exprimi senzualitate fara a a-ti pierde demnitatea. Este despre a te sarbatori pe tine ca femeie in toata splendoarea. Si este despre a onora si a sarbatori fiecare femeie!

Ce deosebeste o femeia increzatoare si senzuala de o dansatoare banala care isi afiseaza ostentativ sexualitatea?

Diferenta sta in relaxarea si increderea cu care ea danseaza. Nu este agresiva sexual in miscari si in expresia fetei. Nu are nevoie sa dovedeasca nimic. Increderea nu inseamna a avea un corp superb sau un decolteu generos. Ea se refera la a dansa cu tot sufletul, exprimand faptul ca esti o femeie puternica dincolo de forma corpului sau de varsta.

Este vorba despre a iradia catre public iubirea ta fata de dans. Inseamna a-i face pe oameni sa se simta confortabil astfel incat sa intre in dansul tau si sa se bucure de el.

Asadar, pune-ti intrebarea: ‘Ce spune dansul tau despre tine?’

Ce exprima dansul tau? Cum isi va aminti de tine publicul? Iti pasa de aceste lucruri?

Pentru mult timp, ne-am dorit ca bellydance-ul sa fie acceptat ca o adevarata forma de arta, alaturi de balet sau dans modern. Insa cum ar putea acest lucru sa devina realitate, daca bellydance continua sa fie comparat cu distractia striptease-ului?

Asa ca intreaba-te din nou: ‘Ce spune dansul tau despre tine?’

Exprima eleganta, rafinament, putere, mister, frumusete si profesionalism? Sau bellydance-ul arata sexualitate, vulgaritate, obraznicie si disponibilitate?”
                                                                                     Sensuality versus Sexuality, de Titanya Monique Dahlin