Bellydance – 10 lucruri simple pentru imbunatatirea tehnicii de dans

Iti poti imbunatati tehnica atunci cand dansezi bellydance fiind constienta la 10 lucruri simple. Este mai usor decat iti imaginezi, iar ‘mai putin inseamna de fapt mai mult’.

Bellydance Secrets
1.    Paseste pe ritm de bellydance

Tine ritmul cu talpile. Totul se reduce la ritm cand vine vorba de dans – el este suflul, baza si fundalul dansului tau. In primul rand, simte ritmul in talpi si in partea inferioara a corpului – picioare si coapse. Atunci cand talpile tale ‘simt’ ritmul apasand sau pasind pe accent/sunet si ridicand piciorul pe intervalul dintre suntete, corpul tau intelege ritmul. Aplica acest principiu fie atunci cand dansezi pe loc, fie in timp ce te deplasezi.

2.    Relaxeaza-ti maxilarul, relaxeaza-ti mainile

Relaxeaza-ti maxilarul si mainile. Atunci cand dansezi bellydance, cu gura putin intredeschisa, acest lucru iti va relaxa tot corpul. In yoga, maxilarul are legatura cu zona pelviana, iar relaxarea maxilarului si a gatului te va ajuta sa eliberezi curgerea energiilor in solduri. De asemenea, relaxeaza-ti mainile si lasa-le sa simta curgerea libera a muzicii. Pentru a testa acest lucru, incearca sa faci shimmy cu maxilarul si pumnii inclestati, dupa care relaxeaza-i.

3.    Fii prezenta si simte muzica de bellydance

Scufunda-te total in muzica asa cum iti cere corpul. Trebuie sa iti intelegi corpul, cunoscand instinctiv ritmurile si mecanismele lui. Mintea analitica trebuie sa stea pe ‘bancheta din spate’ astfel incat creativitatea sa preia controlul. Secretele de care trebuie sa tii cont aici sunt: a) ascultarea; b) respiratia; c) focalizarea; d) curgerea. Acestea sunt cele mai usoare moduri in care poti sa te centrezi si sa te implici total in muzica si in miscarea de bellydance.

4.    Simplifica

In bellydance, mai putin inseamna de fapt mai mult. Pastreaza-ti miscarile simple, clare si curate. Urmeaza bataile ritmului si accentueaza bataile care ‘cer’ sa fie accentuate. Nu dubla masurile si nu introduce accente acolo unde nu este cazul.

Lasa-ti corpul sa raspunda fiecarui instrument dupa cum a cantat sau a simtit muzicianul: bratele raspund flautului, umerii raspund viorilor, pieptul raspunde acordeonului, buricul raspunde mandolinei, partea de sub buric raspunde tambalului, iar soldurile si picioarele raspund tobei.

5.    Diversifica miscarile in spatiu, nivel si timp

Soheir Zaki stapanea arta de a folosi doar cateva miscari simple, facandu-le insa sa para ca si cum ar fi multe. Aceeasi miscare de bellydance isi pastreaza prin inertie efectul hipnotic atunci cand nivelul este schimbat; de exemplu, genunchii sunt indoiti pentru a face miscarea sa para mai joasa sau dansatoarea se inalta pe varfuri pentru a ridica astfel miscarea.

Miscarea poate fi dublata atunci cand tempo-ul creste sau bataile se produc cu o frecventa mai rapida. Ea poate fi injumatatita si incetinita pentru a crea batai accentuate. In final, devino o maestra a spatiului atunci cand dansezi. Invata sa te intorci, sa pasesti in modelul podelei si sa te rasucesti rapid astfel incat sa fii alternativ cu fata sau cu spatele la public.

6.    In bellydance foloseste-ti bratele asemeni unui dirijor de orchestra

Atunci cand melodia este grava si joasa, lasa-ti bratele sa ramana jos si nemiscate in timp ce dansezi.

Atunci cand tonul muzicii se ridica, ridica-ti si tu bratele si urmeaza muzica. Ridica-ti bratele cat mai sus pe crescendo-ul melodiei. Atunci cand muzica de tambal de exemplu trece rapid de la o scala inalta la una joasa, urmeaza aceasta trecere cu bratele si palmele ca si cand ai descrie caderea ploii. Ridica-ti bratele pe muzica ca si cand ai ridica muzica insasi.

7.    Vezi muzica si lasa-ti ochii sa se lumineze

Dansatoarele arabe isi folosesc ochii intr-un mod foarte relaxat si plin de forta in acelasi timp. Ele ‘vad’ muzica. Fa si tu la fel atunci cand dansezi. Atunci cand melodia urca, priveste in sus asa cum faceau femeile persane care credeau ca muzica este pentru zei. Pentru melodiile dinamice si pamantene cantate la toba, priveste in jos catre solduri si bucura-te de miscare.

8.    Exerseaza FARA oglinda cat mai mult timp posibil

Obisnuieste-te sa simti miscarea, sa iti generezi stari si sa fii total prezenta atunci cand dansezi. Ceea ce vezi in oglinda este invers fata de cum arati tu de fapt. O inregistrare video este mult mai apropiata de adevar, chiar daca de cele mai multe ori, atunci cand vedem o inregistrare cu noi, miscarea ni se pare ‘straina’. Cand dansezi bellydance in fata oglinzii, ai tendinta sa privesti inainte iar capul, umerii si pieptul nu se pot relaxa asa cum o fac intr-un dans firesc.

9.    Provocarile tehnice, atunci cand le inveti bine, devin intrumente creative

Pasii tehnici si rutinele necesita o focalizare totala atunci cand le inveti. Uneori acestea par sa fie total impotriva firii dansului. Insa corpul are o incredibila memorie celulara.

Bellydance

Bellydance

Practica, practica, practica! Pasii de dans logici, intoarcerile si tranzitiile implica in primul rand mintea analitica, la fel ca atunci cand inveti sa mergi pe bicicleta sau sa gatesti un fel nou de mancare.

Insa odata ce ai dobandit maiestria in bellydance, vei putea sa devii creativa si sa te bucuri. Incepi sa uiti mecanica si sa te bucuri de simturi. Odata ce corpul tau a invatat partile tehnice din belly dance, ele devin o a doua natura si se constituie ca parte al procesului de creatie.

10.    Detaseaza-te si focalizeaza-te in acelasi timp abandonandu-te muzicii

Dansul este ca o meditatie – o experienta foarte integrata in momentul prezent. Abandonandu-te muzicii si lasand-o sa iti ghideze corpul, eliberezi blocajele mentale care ingreuneaza creativitatea. Atunci cand te implici total in procesul curgator si creativ al dansului, te detasezi de mintea analitica care evalueaza permanent daca te descurci bine sau nu, daca ceea ce faci este gresit sau bine.

Focalizeaza-te in schimb pe puritatea fiecarei miscari de bellydance; te contopesti cu muzica. In aceasta stare meditativa, mintea nu interfereaza cu judecata si poti sa creezi cea mai autentica exprimare a bellydance-ului.